Holly House

Location: 

Docking, Norfolk

Site Area: 

3,400 sqm

Project Stage:

Planning

Sector:

Personal Projects

Expertise:

Architecture, Conservation, Renovations. Extensions

Project Information:

Holly House is in the historic village of Docking, Norfolk. Set well back from the road in a plot wrapped by brick walls, it feels secluded from the public eye. The property can trace its origins back some 300 years and has evolved with numerous small extensions. Although not listed, it has been designated as an ‘Important Unlisted Building’, meaning that the extension and alterations had to be sensitive to its own character and surrounding rural vernacular.

The proposal seeks to replace a previous rear extension to the property with a modern extension at the ground floor and to renovate the interior to create a four bedroom home. Windows to the property are to be replaced with higher performing windows, chosen to be in-keeping with the character of the building.

A single-storey rear extension with a flat roof is intended to be simple and distinct from the existing traditional structure. The extension will make plentiful use of natural light and create easy access between the living area and the garden.

Internally the building will be refurbished to become a modern, functional home whilst retaining the core fabric of the dwelling. Doors, staircases, floors finishes and fittings are proposed to be replaced to create an attractive, functional environment that responds to the existing character of the building.

Materials have been chosen to create interest and articulation on the elevation and consist of a refined palette of materials that all complement one another. Norfolk stone will be used match the existing rear walls of the house, whilst a stone colour standing seam metal cladding will be used to define the extension at roof level and create a material contrast between old and new.